Soğuk kış aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, havalar her ne kadar ısınıyor gibi gözükse de, zaman zaman soğuklar varlıklarını hala hatırlatıyorlar. Soğuk kış ayları denilince ise akla gelen ilk durumlardan biri de, kış aylarının yakalanmadan geçmesi güç hastalıklarıdır. Soğuk aylar ile beraber gelen hastalıklar, vücudumuzun zayıf düştüğü bu zamanlarda, oldukça zor zamanlar geçirmemize neden olurlar. Üşütme ise, bu bahsettiğimiz kış ayı hastalıklarından biridir. Her ne kadar, kış ayları hastalıkları denildiğinde akla grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklar gelse de, üşütme bu saydığımız hastalıklar içerisinde dikkat edilmesi gereken hastalıklar olarak yerini almaktadır. Birçok insan, üşütme denilince pek ciddiye almaz, aldırmadan geçmeye kalkışır. Fakat üşütme, en az diğer hastalıklar kadar tehlikeli olabilmektedir. Üstüne üstlük, kişinin vücudunun diğer hastalıklara karşı da savunmasız kalmasına neden olarak, beraberinde başka hastalıkları da getirebilmektedir.
Kış aylarında, hastalık yapan mikroplar ve virüsler insanlara bulaşarak hasta ederler. Kış aylarında yayılan hastalıkların genel bir özelliği ise bulaşıcı olmasıdır. Bu nedenle, bir salgın gibi başlayan bu hastalıklar kişiden kişiye çok rahat geçebilmektedir. Bu salgın hastalıklardan kurtulmanın yolu ise, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçer. Güçlü bir bağışıklık sistemi, düzgün ve sağlıklı beslenme ile elde edilebilmektedir. Fakat üşütme gibi bir hastalığa yakalandığınızda, hastalığın kendi zararlı etkileri dışında, bağışıklık sisteminizin zayıflamasına da neden olur. Bu nedenle diğer salgın hastalıklara da yakalanmamak elde değildir. Bu açıdan bakıldığında üşütme, diğer kış hastalıkları gibi, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Fakat üşütmenin diğer hastalıklara göre farklı bir tarafı ise, diğer kış hastalıkları ile karıştırılabilir olmasıdır. Eğer kişi üşütmüş olduğu halde başka bir hastalığın tedavisi yapılır ise, bu durum iyileştirmekten çok zarara neden olabilmektedir. Bu nedenle üşütmeyi, diğer kış ayı hastalıkları ile karıştırmamak gereklidir. Bunu düzgün bir şekilde yapabilmek için ise, üşütmenin belirtilerinin ne olduğunu iyi bilip, semptomları bu belirtiler ile karşılaştırarak teşhis konulmalıdır. Her ne kadar diğer hastalıklar ile belirtileri birbirine çok benzese de, üşütmeyi tespit edebilmeniz için birkaç püf nokta bulunmaktadır. İşte üşütmeyi diğer hastalıklardan ayırmanızı sağlayacak belirtileri!
1.KIRGINLIK VE HALSİZLİK HİSSİ
Soğuk kış aylarında hasta olduğunuzda en çok ihtiyacınız olan şey, uyumak ve dinlenmektir. Bunun ana sebebi, kış aylarında yakalandığımız hastalıkların vücudumuzu yorgun düşürmesinden gelmesidir. Eğer üşüttüyseniz, bunun bir belirtisi olarak, tüm vücudunuzu kaplayan bir halsizlik ve kırgınlık hissi yaşayabilirsiniz. Bu durumda herhangi bir şeyi yapacak enerjiniz olmaz. Ayrıca bir şey yapmaya çalıştığınızda ise tüm vücudunuz kırılıyormuş gibi bir hisle karşılaşabilirsiniz. Bu durum hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Eğer bu durumda kaldıysanız yapabileceğiniz en iyi şey, iyice dinlenmektir. Bu halde iken hareket etmeye çalışmak ya da iş yapmak sizi sadece daha kötü duruma sokar.
2.AĞRILAR
Üşütme için söyleyebileceğimiz bir diğer belirti ise, yaşattığı ağrılardır. Her ne kadar sadece ağrılara bakarak net bir şey söylemek güç olsa da, diğer belirtiler ile birleştirerek hastalığınızın tam olarak ne olduğunu bulmanız kolaylaşır. Eğer üşüttüyseniz baş ağrısı, kulak ağrısı, eklemlerinizde ağrılar hissedebilirsiniz. Kulakta hissedilen ağrı, yüksek seslere karşı duyarlılık yaşanmasına neden olur ve kişi herhangi bir yüksek sesi yaşadığı ağrıdan dolayı tolere edemez. Aynı zamanda bu durum baş ağrısına da neden olmaktadır. Yapılabilecek en güzel şey ise, sessiz bir ortamda dinlenmektir. Ayrıca üşüten kişinin eklemlerinin de ağrıması, kişinin zaten hareket kabiliyetini kısıtlamaktadır.
3.SİNDİRİM SİSTEMİ PROBLEMLERİ
Üşüten kişide en sık görülen durumlardan birisi de, sindirim sisteminde yaşanan aksaklıktır. Eğer bir kişi üşüttü ise, diğer kış aylarında yaşanan hastalıklara göre, direk olarak sindirim sistemini etkileyebilir. Hatta yaşanan bu semptomlar zaman zaman mide üşütmesi ya da bağırsak üşütmesi olarak da adlandırılabilir. Kişi üşüttüğübde, yediği yiyecekleri kusma eğiliminde olmaktadır. Beslenme düzeni bu nedenle aksamaktadır. Ayrıca yine üşütmeye bağlı olarak ishal de görülmektedir. İshal nedeni ile kişi sıvı kaybına uğramaktadır. Ama beslenme düzeni aksadığı için, ishal nedeni ile kaybedilen besin değerleri yeteri kadar yerine konulamamaktadır. Bu durum üşütmeyi kışın tehlikeli hastalıklar arasına koymaktadır. Sindirim sisteminde yaşattığı ishal, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıklar, üşütmenin en kolay tespit edilen belirtileri arasında gösterilebilir.
4.YÜKSEK ATEŞ
Kış hastalıklarında en sık görülen durumlardan birisi de kişinin ateşini yükseltmeleridir. Normal vücut sıcaklığının altında ya da üstünde herhangi bir sıcaklık, sağlık yaşamamızı engeller. Kış hastalıkları ise, vücut sıcaklığının yükselmesine neden olmaktadırlar. Üşütme de kişinin ateşinin yükselmesine neden olan hastalıklardandır. Hatta yüksek ateş, üşütme nedeni ile yaşanan tehlikeli durumlar arasında gösterilir. Yüksek ateş, kişinin havale geçirmesine ve hayati tehlikeye girmesine neden olabilecek önemli bir durumdur. Bu nedenle, yüksek ateş gibi bir belirti ile karşılaşıldığında mutlaka doktora görünerek tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır. Aksi takdirde hayati tehlikeye neden olan sonuçlar görülebilir.
5.ÜŞÜTME İLE BİRLİKTE GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Üşütmeyi tespit etmek için kullanılabilecek en iyi belirtilerden biri de, üşütme ile beraber gelen hastalıkların bilinmesidir. Üşütme, kişiyi zayıf düşürdüğü için, diğer birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Kulak enfeksiyonu bunlardan biridir. Üşütmenin kulakta ağrıya neden olduğundan bahsetmiştik. Aynı zamanda kulakta enfeksiyon oluşmasına da ortam hazırlayabilmektedir. Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde de enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilmektedir. Örneğin neredeyse her kış hastalığında görülen solunum yolları enfeksiyonları üşütme ile birlikte görülebilir. Aynı zamanda boşaltım sistemini de etkileyerek idrar yolu enfeksiyonuna ya da böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlar üşütme ile birlikte görülen, üşütmenin belirtileri arasında sayılabilir.
0 comments: